Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Η ΚΟΦιΨΥ στο «Φεστιβάλ Σωτηρίας της Πλατείας Πρωτομαγιάς»

 Συζήτηση για την Ψυχική Υγεία και τους Ελεύθερους Χώρους

Φεστιβάλ Σωτηρίας της Πλατείας Πρωτομαγιάς 

 Πεδίο του Άρεως

 12 Νοέμβρη 2023 

από τις 11:00' έως τις 17:30'

 το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Παιδαγωγικές δράσεις: τυπογραφείο, γεωπονία, βιβλιοθήκη, ραδιόφωνο, σήματα Μορς

Συζητήσεις για την ψυχική υγεία και τα κινήματα υπεράσπισης των δημόσιων χώρων

 Κουζίνα

 Πρόβα της Ανοιχτής Ορχήστρας (14:00-15:00)

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν οι:

➡️Εμείς στο Πεδίον του Άρεως
➡️Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου
➡️ Το Μυρμήγκι – Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης
➡️ Σύλλογος Λαϊκής Αλληλεγγύης Ελλάδας
➡️Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο»
➡️Κίνηση Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία – ΚΟΦιΨΥ
➡️ Σύλλογος Γονέων 27ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών
➡️Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 133ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών 

Ελάτε να παίξουμε, να διασκεδάσουμε, να συζητήσουμε, να ενημερωθούμε, να φάμε, να παρακολουθήσουμε την πρόβα της Ανοιχτής Ορχήστρας.

Γιατί οι ελεύθεροι χώροι ασκούν τόσο θετική επίδραση στην ψυχική υγεία; 

  • Επειδή οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη επιθυμία να συνδέονται μεταξύ τους και ιδίως να το κάνουν αυτό σε χώρους ελεύθερους και  ανοιχτούς. Αυτή η σύνδεση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα γαλήνης και ικανοποίησης, αφομοιώνοντας τους στρεσογόνους παράγοντες της μετροπολιτάνικης ζωής μας.  
  • Οι αστικοί ελεύθεροι χώροι είναι τα καθημερινά σημεία συγκέντρωσης της κοινότητας, που προάγουν την διαπροσωπική αλληλεπίδραση και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή δηλαδή τα απολύτως σημαντικά στοιχεία για την ψυχική υγεία και την ευεξία.
  •  Οι ανοικτοί αστικοί χώροι πρέπει να εκπληρούν τους όρους των στοιχειωδών πολεϊκών δικαιωμάτων μας δηλαδή της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασής μας χωρίς "προσωρινούς" ή και μακροχρόνιους αποκλεισμούς.
  •  Γνωρίζουμε ότι οι συμπολίτες μας που διαμένουν σε κοινότητες με χαμηλότερο εισόδημα έχουν συχνά λιγότερη πρόσβαση σε ποιοτικούς ελεύθερους χώρους και αυτό είναι το γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις ανισότητες στην υγεία.

   Για όλα τα παραπάνω η ΚΟΦιΨΥ υπερασπίζεται την ελεύθερη πρόσβαση στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Αφορά τον σημαντικό ελεύθερο χώρο στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας που δεν επιδέχεται άλλη υποβάθμιση χωρίς να έχει σοβαρή επίπτωση και στην γενικότερη ψυχική υγεία. 

  Την υπερασπιζόμαστε γιατί θέλουμε να προστατεύουμε κάθε Τόπο πλησιάσματος της κοινότητας και κάθε σημείο φυσικής και όχι εμπορευματικής κοινωνικοποίησης κάθε τετραγωνικό ελεύθερης μη ιδρυματοποιημένης συνεύρεσης.  

 Κι εμείς έχουμε τον Τρόπο: την ενίσχυση της αίσθησης του ανήκειν και της κοινωνικής σύγκλισης. Αυτής που απαλύνει τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης και που διευκολύνει τις φυσικές δραστηριότητες και τις περιστασιακές αλληλεπιδράσεις.

  Στο ασφυκτικό πλαίσιο των μπετονιένων μυρμηγκοφωλιών εμείς οι συνάνθρωποι θέλουμε να μην βιώνουμε αδιέξοδα τον ψυχικό πόνο χωρίς την προοπτική της συνάντησης με τον Άλλο, τον Αδελφό μας. 

 Για τους παραπάνω λόγους δεν αξίζει να σωθούν ελεύθερα τα λίγα στρέμματα της πλατείας Πρωτομαγιάς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πασχαλινές Ευχές από την ΚΟΦιΨΥ...

  Το φως που (δεν) καίει *   Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» ** κατέληξα κατόπι...